Bosna....i ljiljani Bosna desno..

I Z Bošnjaka - Eslöv

Naša misija

Osnovna misija svakog pripadnika naše zajednice kao i svakog Bošnjaka bez obzira gdje se on nalazio jeste da čuva i njeguje Bošnjačku tradiciju, religiju i kulturu kao i ostale vrijednosti koje su odlika civiliziranog svijeta kao i kulturno-historijske baštine..

Naše usluge

Kao zajednica naše Bosanske dijaspore mi ćemo se naravno truditi da budemo na usluzi prvenstveno pripadnicima baš te dijaspore kao i svim ljudima koji su dobronamjerni prema državi Bosni i Hercegovini kao i svim njenim odanim i poštenim građanima..

Naši ciljevi

Imamo dosta ciljeva ali se baziramo na nekoliko osnovnih koji su od krucijalnog značaja većini Bošnjaka koji su ovde u dijaspori. Jedan od njih je svakako naša organiziranost kao jedan od međukoraka u ostvarivanju i održanju naše veze sa matičnom državom..


Bosna desno.. Bosna....i ljiljanivaktija


Bosna....i ljiljani
Lokalni linkovi

Traži:
 

Bosanske džamije....

Sevdah Zehre Deović...


Zehra Zehra Zehra

Zehra Deović, jedna je od najpoznatijih interpretatorica sevdalinki. Sa svojim neprikosnovenim glasom snimila je mnogo kompozicija koje su namjenjene upravo za njenu izvedbu ali i obradila mnoštvo sevdalinki za arhiv radio Sarajeva, a kasnije Radia BiH. Rođena je 1938. u Foči ali već dugi niz godina živi i radi u Sarajevu.

Na programu nekadašnjeg Radio Sarajeva još je od 1960 g snimala isključivo Bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih Bosanskih ljubavnih pjesama obišla je po nekoliko puta sve kontinente. Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više internacionalnih festivala etno muzike gdje je osvajala veliki broj nagrada i priznanja.. Snimila je nekolika LP-ija i singlica. Za 38 godina rada na Radiju ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunske kvalitete. Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH. Ova vrsna interpretatorka u javnosti je najviše poznata po izvođenju pjesme "Da sam ptica" za koju je snimila i najviše Tv spotova te nekoliko audio verzija.

Najnovija pjesma koju je snimila Zehra Deović je kompozicija "Mladost moga Sarajeva" za koju je snimljen i spot a koja je posvećena svim šehidima BiH. Ova kompozicija je promovisna u sklopu projekta "Šehidima BiH" a sav prihod je namjenjen za izgradnju Šehidskog mezarja "Kovači".


Da sam ptica.. Dvije su se vode.. Mejra na tabutu.. Mladost moga Sarajeva..

Naše fotografije..

Novosti..

Još malo o nama..
© Copyright 01 Mart 2012    |   Web master   |    Pošaljite eventualne primjedbe ili predloge
Bosna....i ljiljani
Bosna....i ljiljani Bosna....i ljiljani